Nemes József

2023. január 28.

Vezérigazgató
Kereskedelmi és marketing ig.

Az ExtractumPharma zrt. egyik alapító tulajdonosa.

Nemes József az ExtractumPharma Zrt. alapító résztulajdonosa, vezérigazgatója, kereskedelmi és marketing igazgatója a magyar gyógyszeriparban több mint 55 éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakember.

Ifjú munkavállalóként a kémia és a gyógyszergyártás iránti szenvedélye vezette a Chinoinba, ahol a ranglétra legaljáról indulva ismerkedett meg a gyógyszergyártás világával.

Okleveles vegyészmérnökként gyógyszerszakon a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán szerezte diplomáját, majd számtalan posztgraduális szakmérnöki, illetve szakmai továbbképzéseken bővítette, alapozta meg szakmai felkészültségét.

Közel 30 évet töltött el a Chinoinban, ahol kezdetben üzemrészleg vezető mérnökként, üzemvezetőként, majd a vállalat felsővezetése vállalati érdekből speciális feladatok ellátása érdekében a Chinoin nagytétényi gyáregység termelési főosztályának vezetésével bízta meg. Az új főosztályvezetői feladatai közé tartozott többek között a vállalat vegyes gyógyszergyártó és gyógyszerkonfekciónáló üzemcsoport, a kémiai és növényvédőszer gyártó üzemcsoport, a prosztaglandin üzem, valamint a pirotechnikai, illetve bányagyutacs termékeket gyártó üzem irányítása.

A Chinoin Sanofi által történő privatizációját követően, visszahelyezték a Vállalat központjába, a Termelési Főmérnökségen belül a Chinoin Zrt. vállalat termelési és kereskedelmi feladatainak irányítását látta el a board tagjaként, a vállalat Termelési és Kereskedelmi Koordinációs főosztályvezetői beosztásban.

A Chinoinban töltött három évtized során mintegy 30 szabadalomnak és számtalan újításnak volt részese, ami szakmailag is felvértezte ahhoz, hogy kilépve „anyavállalatától” merjen vállalkozni és élni a kínálkozó magán vállalkozásnak lehetőségével. A saját vállalkozást, az ExtractumPharma Zrt. megalapítását, tulajdonostársával közösen 1993-ban hívták életre. A 30 éve kb. tízfős vállalkozásként indult ExtractumPharma zrt. mára már átlag 245 fő munkavállalóval végzi gyógyszergyártó- és fejlesztő, illetve gyógyszerforgalmazó tevékenységét Magyarországon és a jelentős nemzetközi piacokon, amelyekhez valamennyi szükséges hatósági engedéllyel, és jelentős számú forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik.

Az ExtractumPharma zrt. közel 30 éves megalakulásától kezdve alapító résztulajdonos társával együtt, számtalan sikeres pályázat megvalósításával nemzetközileg is versenyképes, korszerű termelő berendezések és K+F fejlesztő eszközök, illetve műszerek üzembehelyezésével, az évek során fokozatosan egymásra épülő üzemcsarnokokat hozott létre, amelyekben piacképes üzleti modellek alkalmazásával KKV méretű gyógyszergyárként magyarországi gyártóhellyel és jelentős számú gyógyszer forgalombahozatali engedéllyel rendelkező gyógyszereket gyártanak. A 30 éves ExtractumPharma zrt. napjainkra a hazai KKV kategóriájú gyógyszergyárak között kiemelkedő helyet foglal el.

2022-ig a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének Elnökségi tagja, és jelenleg a MAGYOSZ több szakbizottságának tagja.