GINOP-PLUSZ-2.1.1-21-2022-00009

2024. július 27.

„TERÁPIÁS ÉS GAZDASÁGI SZEMPONTBÓL HIÁNYPÓTLÓ GYÓGYSZEREK FEJLESZTÉSE A HAZAI ÉS KÜLFÖLDI PIACOKRA" 

 A ExctractumPharma Zrt. (továbbiakban: Társaság) „Terápiás és gazdasági szempontból hiánypótló gyógyszerek fejlesztése a hazai és külföldi piacokra” című pályázati kiírás keretében 112,877 millió Ft feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A támogatást a Társaság a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében nyerte el.

 2022.03.01.

A tervezett befejezés dátuma: 2024. 02. 28.

A projekt keretében a Társaság két új humán gyógszer terméket fejleszt ki, az egyiket több hatáserősségben. Ezzel a társaság bővíti a hazai és export piacokon elérhető készítményei körét, hozzájárul a társadalom egészségi állapotának javításához. A kutatás-fejlesztés részben terápiás, részben pedig gazdasági szempontból hiánypótló gyógyszereket eredményez.

A levokarnitin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítményt az ExtractumPharma exportpiacain egyetlen, monopólium-helyzetben levő gyártó forgalmazza. Az ExtractumPharma a fejlesztés során, a termék gyártására kidolgozni kívánt alternatív technológia, gazdaságosabb előállítás és alacsonyabb ár révén kíván piaci előnyhöz jutni.

Az ExtractumPharma által több hatáserősségben fejlesztendő Tiamin-hidroklorid tablettával a B1 vitaminhiányos állapotot előidéző krónikus betegségek (például rákos megbetegedések, diabétesz, krónikus alkoholizmus) kiegészítő kezelésére új terápiás alternatívát kínálunk a hazai orvosláshoz, exportpiacainkon pedig versenyképes szereplőként fellépve szerezhetünk számottevő piaci részesedést.

Mindkét gyógyszer esetében felmerülnek általános és speciális, az adott termékre vonatkozó megoldandó tudományos és műszaki problémák. A készítmények előállításához szükséges termékspecifikus analitikai módszerek fejlesztése; megfelelő fizikai paraméterekkel rendelkező prototípus gyógyszerkészítmények robusztus technológiával történő gyártási eljárásának kísérletes fejlesztése; a hatóanyag stabilitásának biztosítása a primer csomagolóanyag révén a tervezett lejárati idő végéig.

A kifejleszteni kívánt gyógyszerek bevezetése előreláthatóan változásokat eredményez a terápiás gyakorlatban, mivel egyszerűsíthetik a kezelést, ezáltal növelve a beteg compliance-t és a terápia hatásosságát. A fejlesztett gyógyszerkészítmények megjelenésétől a gyógyszerpiacon várhatunk változásokat, amelyek nem csak a társaság szempontjából bírnak gazdasági hatással, hanem az egészségügyi kiadások csökkentése szempontjából is van jelentőségük.

 „A projektről bővebb információt a https://www.expharma.hu/ oldalon olvashatnak.”

 

További információ kérhető:

Tettamanti Béla

+36(30)2579588

tettamantib@expharma.hu